kijk hier een video over je buikgevoel

Onze buik zou je ook wel je Tweede brein kunnen noemen

Wij weten eigenlijk al heel lang wat het wetenschappelijk onderzoek nu pas langzaam ontdekt: ons buikgevoel bepaalt voor een groot deel hoe het met ons gaat. Het zenuwstelsel van de darm wordt ook wel ‘darmhersenen’ genoemd, omdat het zo groot is en in chemisch opzicht al even complex. De darmen bezitten niet alleen ontzettend veel zenuwen, ze kunnen ook informatie verzamelen dankzij hun gigantische oppervlak. De darm is namelijk ons grootste sensorische orgaan. De darm voelt ons gevoelsleven en werkt in ons onderbewustzijn. Er is een machtige samenwerking tussen darm en brein!
Stress is een van de belangrijkste prikkels waar de darm en het brein onderling over communiceren. Zodra onze hersenen een groot probleem (zoals tijdsdruk of irritatie) signaleren, willen ze dit oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. Die energie lenen ze vooral van de darm. Zulke besparingen kunnen het brein op korte termijn uit de nood helpen, maar mogen niet blijven aanslepen. Blijft het brein toch noodsignalen sturen, dan weigert de darm verdere samenwerking en stuurt hij op zijn beurt vervelende signalen richting hersenen. Op die manier kan stress ervoor zorgen dat je honger vermindert, dat je diarree krijgt of dat je je ziek voelt.Bij patiënten die lijden aan het prikkelbare darmsyndroom of de ziekte van Crohn komen depressies en angstaanvallen vaker dan gemiddeld voor en laat dus die verbinding tussen buik en brein zien.Zou je meer willen weten of dit onderwerp? Giulia Enders schreef er een prachtig boek over genaamd De mooie voedselmachine.
Als ik ergens heel nerveus voor was, merkte ik het meteen aan rommelige darmen. En jullie, herkennen jullie dit onderbuikgevoel? Zit stress ook bij jullie in je buik?

Met simpele nlp oefeningen kunnen je makkelijk rust krijgen in je 1e en 2e brein!