Menu

Enneagram

Enneagram

Enneagram of Neurogram

Wat is het Enneagram?

Het enneagram is een systeem om je persoonlijkheid te typeren waaruit jouw persoonlijke stijl blijkt. Het richt zich ook op de werking van je brein; de mate waarin jouw brein bepaalde stoffen (neurotransmitters*) aanmaakt en in welke verhoudingen bepaalt je persoonlijke stijl. Claudia Naranjo, een psychiater uit Chili kwam in aanraking met het enneagram en zag dat veel kon betekenen voor mensen om van hun problemen af te komen. Rond de jaren 70 mocht hij erover publiceren, tot dan toe hield het veld van psychiatrie en psychologie namelijk geen rekening met de verschillen tussen mensen.

Het enneagram zegt iets over jouw persoonlijke stijl en je persoonlijkheid, het zegt niets over de inhoud van je leven. Het enneagram is een hulpmiddel en geen doel op zich. Je persoonlijkheid beschikt over een dynamiek, bijvoorbeeld stressreacties of ontspanningsreacties; bepaalde stoffen zijn meer of minder aanwezig in verschillende situaties. Afhankelijk van stress en ontspanning zijn bepaalde chemische stoffen meer of minder in je brein aanwezig. Je zult zelf best eens merken dat je je anders gedraagt in tijden van stress, dit komt omdat er onder invloed van spanning ook negatieve breinchemicaliën aangemaakt worden en bij ontspanning werkt het precies andersom. Daarom is het ook zo belangrijk om met concrete technieken te leren je brein te trainen beter te worden in ontspanning, want in een ontspannen toestand ben je het meest jezelf (denk maar eens aan de veelgehoorde uitdrukking ‘even tot mezelf komen’).

Waarom gebruik ik het?

Het grote voordeel van het weten tot welk Enneagramtype je behoort is dat ik voor jou goed kan inschatten wat je stress- en ontspanningsreacties zijn. Zo krijg je voor de toekomst de juiste tools mee om stress te vermijden zodat je je doelgerichter kunt laven aan die dingen in het leven die je ontspannen en dat met de handvatten die passen bij jouw persoonlijke stijl. Het enneagram stelt je in staat je eigen gedrag beter te begrijpen en dat van een ander. Wanneer je gebruik maakt van een coachingstraject bij 2Concern, zit het bepalen van het enneagram standaard in het traject.

je persoonlijkheid verklaard met het enneagram

je persoonlijkheid verklaard met het enneagram

Maak een afspraak met Caroline

Geef reactie

Deze site is mobielvriendelijk gemaakt door MACE WebDesign