Al zo lang als ik me kan herinneren, ben ik bang voor de tandarts. Hoewel ik nooit een bijzonder negatieve ervaring heb gehad en een prachtig gebit heb, groeide mijn angst met de jaren tot epische proporties. Van weken buikpijn vooraf tot hartkloppingen in de behandelstoel. 7 jaar lang ben ik niet geweest. Tot afgelopen week.

Caroline is mijn voormalig Nederlands lerares. In die rol heb ik haar leren kennen als een warm, ruimdenkend persoon, maar wel met beide benen op de grond. Hoewel hypnose me in eerste instantie te zweverig leek, wist ik dat zij zich alleen zou inzetten voor een methode met resultaat. Hypnose was totaal niet zoals ik het me had voorgesteld. Je blijft alert, maar toch kom je tot een diepe staat van ontspanning. Iedere sessie heeft direct effect. Mijn negatieve herrineringen verdwenen naar de achtergrond, en er ontstond ruimte voor nieuwe, positieve ervaringen. Maar ook mijn emoties heb ik nu beter onder controle. Hoewel je je richt op een specifiek probleem, stap je de deur uit met een gereedschap voor het dagelijks leven.

De grote test kwam na 3 sessies. Samen stapten we op de fiets naar de ooit zo gevreesde praktijk. Voorheen kon ik dagen van tevoren al niet meer functioneren van de angst, nu had ik nergens last van. Mijn lichaam was in verwarring. Alsof het verwachtte dat er iets naars zou gaan gebeuren, maar mijn brein zich echt niet kon herinneren wat. Na 7 jaar eindelijk weer naar de tandarts kunnen, en voor het eerst in mijn hele leven ontspannen en zelfverzekerd in die stoel zitten, is een wonderbaarlijk ervaring! Tranen van angst werden tranen van blijdschap. Toegegeven, ik was sceptisch aangezien ik me niet kon voorstellen dat er ooit nog een oplossing voor mijn probleem zou komen. En al helemaal niet eentje die zo aangenaam en simpel is.