Menu


Hier vind je mijn tips en adviezen.

Fobie voor medicatie

Ik kreeg in mijn praktijk een  jongen van 9 jaar oud met een ongeneeslijke ziekte en een fobie voor het innemen van medicatie. Zoveel mogelijk medicijnen werden intraveneus toegediend, maar sommige medicijnen moesten oraal. Maar dat wilde hij helemaal niet; bang om over te geven. En dat overgeven had hij natuurlijk al vele malen gedaan.

Na de eerste hypnosesessie startte hij al snel met het innemen van de medicatie. En na de tweede sessie was hij in staat om alle medicatie oraal in te nemen.

Soms heb je dat extra zetje nodig op onbewust niveau om door te zetten! Hypnose is daar een krachtig en tegelijkertijd ontspannende methode voor. Ik ben altijd blij om mensen en vooral kinderen verder te helpen en daarbij is goede ontspanning voor de toekomst ook heel belangrijk bij. Dat is bijzonder fijn om te mogen geven en hoort standaard bij het hypnose pakket…

Wanneer jij angst of last hebt bij het innemen van medicatie, kan hypnose je echt verder helpen!

fobie voor medicijnen

wanneer het innemen van medicatie angst oplevert, kan hypnose je helpen

Share Button

Prikangst

Prikangst diabetes

Ik heb 38 jaar diabetes type 1 en kan me bijvoorbeeld nog levendig herinneren dat er een apparaat op de markt kwam om je bloedsuikers te meten en een vingerprik te doen. Die vingerprikker leek in mijn ogen toen een guillotine en het bloedprikapparaat was zo groot als een toenmalige videobanddoos!

prikangst is erg vervelend maar er is wat aan te doen!

prikangst is erg vervelend maar er is wat aan te doen!

Het heeft me jaren gekost om zonder angst te prikken, of gewoon ontspannen te prikken. Natuurlijk verergerde dat weer even toen ik startte met het dragen van een pomp; het infuus plaatsen, het geluid van de schieter al, ik vond het niks. Inmiddels gaat het prima afgezien van soms een vingerprik die onprettig is.

Hieronder vind je tips die vanuit NLP technieken een stuk verlichting geven en jou van dienst kunnen zijn als je moet prikken of geprikt moet worden. Ik sluit af met mijn eigen strategie voor succesvol en ontspannen prikken.

Ontspanning of spanning is van invloed is op de prik zelf. Afleiding is daarbij nog het allerbelangrijkste, want zodra je start met het klaarmaken van je injectie laat je onbewuste al allerlei alarmbellen rinkelen (denk aan de hond van Pavlov). Je brein is geprogrammeerd op die prik en ontspannen is dan juist niet zo makkelijk.* Allerlei neurotransmitters die stress opwekken, komen dan juist vrij en dat gebeurt onbewust; daar kun je niet zoveel aan doen. Bewust kun je er wel iets aan doen. En wanneer je het bewust vaak oefent, sluipt het op een gegeven moment je onbewuste in. Het is net als de tafeltjes uit je hoofd leren; het vraagt eerst oefening!

  1. Denk vlak voordat je prikt terug aan het moment dat je ontspannen was (bijvoorbeeld een zonnige vakantie) sluit je ogen en zie daar weer helder een plaatje van, zit je voor dat gevoel weer echt in dat moment…ga je gang met prikken.
  1. Lachen maakt endorfine vrij in je brein en oxytocine, de ‘feelgood’ stofjes zogezegd, zelfs ‘nep’lachen heeft hetzelfde effect op je brein. Laat je partner een goede grap vertellen, of herinner je weer die laatste keer dat je niet bijkwam van de lach. Perfecte afleiding voor je brein met ontspanning als gevolg. Je brein kan echt multitasken; tegelijkertijd een cognitieve en een motorische handeling verrichten.
  1. Stel je naaldje of injectie voor met een lachend figuurtje erop, een clowntje dat zijn tong uitsteekt, je baas met een luier aan of pruik op, fantaseer er maar lekker op los, als jij er maar om kan grinniken.
  1. Ademhaling; neem een diepe ademteug in, houd even vast en op het moment van uitademen kan je lichaam vrijwel niets anders dan ontspannen; het perfecte moment om te prikken.

Het tellen tot een bepaald getal kan werken, maar voor de meeste mensen zal het eindgetal meteen een trigger geven tot stress omdat je hersenen precies weten wat er komen gaat naarmate je verder telt; het is dezelfde conditionering zoals hierboven* staat omschreven.; wissel dus vaak van getal zodat de getallen geen gewoonte vormen in je hoofd of tel een keer met woorden waar je de humor van inziet; doos, muts, troela. Terwijl je nadenkt over de woordenset kun je het infuus of de injectie toedienen. Je geeft jezelf nl. 2 opdrachten waardoor je je brein een beetje in de war brengt en met die afleiding kun je makkelijker ontspannen!

Daarbij kun je er ook iets aan hebben om je eigen strategie als het ware te ontmantelen; wat doe je eigenlijk precies voordat je gaat prikken? Verandert je ademhaling, beeld je je plaatjes in van hoe het mis gaat, hoor je bepaalde geluiden? Ga je vijf zintuigen eens na om te ontdekken of er een patroon in zit. Zodra jou iets van dat patroon duidelijk wordt, weet je dat je het kunt veranderen zodat het gevoel verandert. NLP houdt zich bezig met het ontmantelen van een slechte strategie om die te vervangen door een goede. Hoor je tijdens het prikken de begintune van de film Jaws in je hoofd, start dan met het zingen van een blij liedje in je hoofd terwijl je prikt. Merk je dat je ademhaling verandert, verander dan iets aan je ademhaling enz.

Laat je evt. helpen bij deze oefeningen door een vriend(in) of partner, samen kom je sneller tot een goede tactiek. Het aanleren van nieuwe tactieken die werken is vergelijkbaar met leren autorijden of veters strikken; je leerde het niet in een dag, je bleef oefenen om het een automatisme te laten zijn; gebruik die strategie ook bij ontspannen prikken!

Mijn persoonlijke strategie die goed voor me werkte:

  1. Ikzelf heb jaren geleden veel baat gehad bij de ‘snelheidstrategie’: ik stelde me voor dat ik als volleerde ‘prikzuster’ bij iemand een prik moest zetten, ik acteerde als het ware iemand die met zelfvertrouwen prikt. Die zuster kon ik goed voor de geest halen, omdat ik ze de beste prikzuster was toen ik als 7-jarige in het ziekenhuis terechtkwam. Ik ‘imiteerde’ haar houding en haar vertrouwen. Dat oefende ik en ik ging mezelf sneller prikken en met veel minder ongemak. Ik conditioneerde als het ware mijn zelfvertrouwen. Dat heb ik enkele dagen voortgezet en nu hoef ik er niet meer bij na te denken; het gaat vanzelf. Zelfvertrouwen imiteren is uiteindelijk ‘vol vertrouwen zijn’ geworden; en dat wens ik alle diabeten toe!

 

Wanneer je hulp wilt bij het verlost raken van prikangst, neem je contact met me op om een afspraak te maken via dit formulier.

Voel je vrij om vragen te stellen over dit artikel.

2Concern

2Concern

Share Button

liefdesverdriet en nlp

liefdesverdriet

liefdesverdriet en nlp coaching

Heftig liefdesverdriet is erger dan depressie…
Dat blijkt uit een kort onderzoek uitgevoerd door een singles site onder 950 alleenstaande mannen en vrouwen.
Liefdesverdriet, iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Het gevoel van wanhoop, hartenpijn en verdriet dat maar niet lijkt te slijten. Het object van jouw verlangen lijkt nog iedere minuut van de dag in je systeem te zitten terwijl hij of zij toch echt uit je leven is verdwenen. Hartzeer na een relatiebreuk kan heel heftig zijn. Zo heftig zelfs dat het merendeel van de singles (75%) van mening is dat het hevig liefdesverdriet erger is dan een depressie.
Pijnstiller
Enige tijd geleden verschenen er berichten over het ontwikkelen van een pil om zo de pijn van liefdesverdriet niet te voelen. Hoewel nog niet op de markt, een dergelijk medicijn, dat ziet de hedendaagse single wel zitten. 71 procent gaf aan meteen een ‘liefdesverdrietpil’ in te nemen om het hartzeer van de verbroken relatie niet te hoeven voelen.
Wist je dat je met NLP technieken het hartzeer ook tot een neutraler gevoel kunt brengen? Ik help je met het neutraliseren van gebeurtenissen waar jij je rot bij voelt, zodat je weer met opgeheven hoofd hoopvol de toekomst in kan kijken!

 

Share Button

kurkuma goed voor je brein

Kurkuma goed voor je brein

kurkuma goed voor je brein 2Concern

Het ontstaan van nieuwe zenuwcellen noemen we ‘neurogenese’. Pas sinds kort hebben we ontdekt dat neurogenese gedurende ons hele leven plaats kan vinden in bepaalde hersengebieden. Door de juiste voedingsmiddelen te nuttigen kun je de groei van nieuwe hersencellen stimuleren.

Vooral het eten van gezonde dingen en in kleine porties (calorie-inname reduceren) is het recept om goed voor je bovenkamer te zorgen. Veel voeding en hun effect is getest op dieren, van sommige producten weten we inmiddels welk effect het heeft op de mens. Zo zorgt o.a. kurkuma (geelwortelpoeder of koenjit) voor een positief effect op leervermogen en geheugen . Dat geldt ook voor de flavonoïden; dat zit o.a. in blauwe bessen en thee. Het zit ook in cacao, maar het nadeel van chocolade is dat het veel vetten en suikers bevat, dus veel calorieën wat de aanmaak van nieuwe cellen verstoort.

Omega-3 vetzuren hebben ook een positief effect op ons geheugen en de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.

Curcumine of kurkuma is een kruid dat veel in India en Indonesië wordt gebruikt, in ons land is het het hoofdbestanddeel van kerrie.

Je kunt het kruidenpoeder makkelijk in soepen of stoofpotjes verwerken, ik maak elke maand een potje Ghee (video over hoe je dit thuis maakt) en vermeng dat met enkele theelepels kurkuma; zo krijg ik makkelijk vrijwel dagelijks een portie naar binnen bij het bakken van een eitje of stukje vis! Misschien een tip voor jouw gezin? Klik hier voor een lekker ontbijt met kurkuma!

+ = positief effect

– = negatief effect

Neurogenese

Leervermogen en geheugen

Reductie van het aantal calorieën

          +

           +

Omega-3-vetzuren

          +

Alleen getest op dieren, nog onbekend bij mensen

Kurkuma

          +

          +

Flavonoïden

          +

          +

Vet- en suikerrijke voeding

          _

          _

Share Button

Oliver Sacks overleden

Neuroloog Oliver Sacks is op 31 augustus overleden. Vandaag zet ik zijn werk in het zonnetje op zondag. Ken je het…

Posted by 2Concern on zondag 6 september 2015

Share Button

Deze site is mobielvriendelijk gemaakt door MACE WebDesign