Richard Bandler

Dr. Richard Bandler begon in de vroege jaren ’70 het werkveld van psychologen te verkennen. Allerlei therapeuten bevochten elkaar wat nu de beste methode was om problemen te benaderen bij patiënten. Van al die verschillende theorieën was er nog nooit één geweest met een consistent verloop en resultaat. Aangezien Richard zijn ‘roots’ had in de wiskunde en wetenschap koos hij een totaal andere benadering. Hij keek namelijk niet naar wat er mis ging of waarom iets mis ging, hij keek naar “wat werkte”, hoe dan ook. Wanneer een paar goede therapeuten prima resultaten bereikten bij patiënten, keek hij goed naar wat ze deden. En wanneer mensen met problemen zelf over die problemen heen kwamen, keek hij heel goed naar wat er gebeurd was. Het resultaat van het onderzoeken van strategieën naar ‘succesvolle methodes’ heet NLP; lessen die je leren wat anderen hebben geleerd dat werkte.

Richard Bandler heeft veel mogen observeren bij psychiaters die goede successen boekten bij patiënten zoals Milton Erickson en Virginia Satir. 

Zo heeft hij vele mensen mogen bestuderen die een bepaalde angst of fobie hadden overwonnen, hij kon daaruit een strategie abstraheren en paste die succesvol toe op mensen die niet in staat waren hun angsten te overwinnen. Hetzelfde deed hij met mensen die gebeurtenissen uit het verleden niet verwerkt kregen.  Nog steeds blijft hij technieken verfijnen en verbeteren om sneller en makkelijker resultaat te krijgen en die weer te leren aan ons NLP master practitioner.

De oefeningen die je leert van een goede nlp-coach uit de Bandler-school (herkenbaar aan dit vignet) kun je de rest van je leven blijven toepassen om ten volste van het leven te kunnen genieten, het verleden echt achter je te laten en je gewoon goed te voelen zonder dat je daar een reden voor hoeft te hebben!

Ik ben zeer dankbaar dat ik Dr. Bandler in levende lijve aan het werk heb mogen zien en van hem heb mogen leren, want hij is een enorme inspiratiebron voor mij en ik heb ontzettend veel van hem geleerd. Ik was dan ook zeer verheugd hem weer te ontmoeten in 2015 tijdens het Hypnose Event in Amsterdam, waar ik het Teaching Excellence certificaat uit zijn handen mocht ontvangen.

Hypnose Event 2015 Amsterdam met links Kate Benson en rechts Richard Bandler

Hypnose Event 2015 Amsterdam met links Kate Benson en rechts Richard Bandler met zijn vriendin